Žeby niečo pre lenivého bežca?

Investigatívna časť nášho tímu sa na chvíľu zúčastnila zimného bežeckého kempu ktorý organizoval LAZY RUN.
Za projektom sa ukrývajú dvaja kamaráti a horskí bežci Peter Brestovanský a Martin Sekér. Realizačný tím dopĺňa ultra bežkyňa a trénerka Linda Beniačová.

Chalani to poňali prírodným spôsobom a vravia: "Cieľom LAZY RUN je upokojenie mysle, bežať pre radosť, prestať merať tepy a časy. Nepretekať. Počúvať telo. Užívať si to. Spoznávať prírodu, spoznávať seba. Ponoriť sa v tichu do vlastných myšlienok na neznámej ceste, vzdialený od štartu a cieľa, ktorý nepoznáme."

Atmosféru aká vládla na kempe by Američan pomenoval mellow. Príjemné, pohodové tempo nielen počas behov, ale aj pri jedle, cvičeniach a vôbec. Nemohol som sa zúčastniť celého kempu a preto som nebol pri všetkých aktivitách ktoré si chalani pre účastníkov nachystali. Kemp obsahoval behy iba voľným tempom a tematicky sa venoval predovšetkým základom behania ako sú kvalitná rozcvička, strava, kompenzačné cvičenia, výstroj do hôr a pod.

Žiadne dvojfázové prásky s presne naplánovaným tempom, prestávkami, kalóriami a večierkou. 
Ich zdravý postoj k behaniu a prírodný postoj k strave mi bol veľmi sympatický a celé to dotvára miesto konania kempu, keďže ten sa nachádza naozaj na lazoch, úplne na samote, pár km od hrebeňa Javorníkov. Zabudnite na ošumelé izby bývalých pionierskych táborov v ktorých ešte donedávna visel na stene plagát Helenky Vondráčkovej a Karla Gotta. Novopostavená drevenica s útulným interiérom v ktorom horí kozub vás chytí za srdce ako spustenie prihlaska na Babu-Kamzík. Hneď sa tu cítite ako doma.
Ubytovanie na poschodí je trošku sparťanskejšie, ale chalani sa už postarajú o to, aby ste nemysleli na sprostosti a v izbe trávili iba minimum času, aj to v horizontálnej polohe.

Po večeroch je postarané o dobrý bežecký program - nie nebola to návšteva krčmy U hasiča ani večerný fartlek. Projektor a množstvo outdoorových filmov zakončia večer v bežeckom kempe tým správnym spôsobom. Koho nebaví pozerať sa na pohyblivé obrázky, má chalupa vo výbave množstvo aktivít ako ping-pong, streľbu zo všeličoho možného, lazový hokej ... - proste iks spôsobov ako sa konečne zraniť inak, ako pri behu.
Počas kempu mal každý možnosť si otestovať rôzne tenisky a čelovky v reálnom nasadení, čo bolo skvelé, lebo ja som napr. zistil, ako veľmi mi Salomony s vystuženou špicou tlačia na nechty na palcoch.

Lazy Run je niečo pre zabehaných trailistov ktorý sa potrebujú trošku vrátiť k základom, alebo iba chytiť novú horskú slinu. Je tiež pre cestárov ktorý laškujú s myšlienkou, že odložia MP3-jku, hrudný pás, kompresky a všetky tie krámy a pôjdu sa nadýchnuť do lesa ihličia.
Nie je nič trápnejšie ako čítať na internete o bežeckom kempe a dušovať sa, že jedného dňa pôjdem. Treba ísť a zažiť. Na jar chalani chystajú ďalší.
 
Autor: Dušan Harangozó, horskybeh.sk
Foto: Martin Sekér, Dušan Harangozó

{mediabox w=500px|alb=bezecky-kemp-lazyrun|gallery=1|nb=1|t=Bežecký kemp LAZYRUN|dir=/images/clanky/galeria/bezecky-kemp-lazyrun}Bežecký kemp LAZYRUN{/mediabox}