24 hodín v extréme a postávania pri švédskych stoloch.

27-28.1. sme sa zúčastnili skutočnej trailovej mega akcie u susedov v česky hovoriacich krajoch. Horský ultramaratón Lysá hora 24H je okruhový beh, čiže sa beží/chodí na okruhu 11,4km, s prevýšením 746m na Lysú horu a späť. Svojim charakterom sa podobá na Ultralanovku pre Plamienok, ale tam všetka podobnosť končí. Zimný termín akcie, prevýšenie a dĺžka okruhu s jednou občerstvovacou stanicou jej riadne dodáva na náročnosti.

Trať tvorí okruh na ktorom je jedno rozsiahle zázemie pre bežcov a ich podporné tímy. Tam sa zdržuje aj väčšina divákov a to najdôležitejšie, občerstvovačka. Tá je rozdelená na dve časti. Základná, ktorá je vonku pod strechou a bežci v nej nájdu základné veci ako čaj, jont, polievku atď. No a potom tá druhá, ktorá ako keby slúžila ako prekážka bežcom, pretože kto tam vojde má veľký problém ísť opäť von. Veľká vykúrená jedáleň s barom, neobmedzeným množstvom jedla a pitia pre všetkých ktorí si zakúpili vstupenku to tohoto domu hriechu a pokušenia. Väčšina členov podporných tímov tam strávi celých 24 hodín.
Stúpanie trate je rozdelené do vcelku prijateľných úsekov ktoré narušujú iba 2 krátke úseky na ktorých je sklon naozaj krutý. Pohyb po nich bol tento rok bez mačiek, alebo topánok s hrotmi v podstate nemožný. Tie sa zídu aj v zbehoch ktoré sú však už rovnomerné a dá sa to na nich celkom dobre rozbehnúť. Po pár kolách to trasenie už v stehnách ale môže byť cítiť.
Úseky v okolí občerstvovacej stanice sú asfaltové a pekne odhrnuté, pár desiatok metrov sa dokonca beží dole hotelovými schodmi. A aby toho bežci mali naozaj plné zuby, tak organizátori pri prechode stanicou nainštalovali 6m vysoké kovové schody, ktoré pri prechode každý bežec musí vyjsť hore a dole. Psycho.
Ubytovanie pretekárov a ich tímov je zabezpečené priamo v okolí stanice, je to len vec ceny čo si kto vyberie. Podujatie však už dosahuje kapacitné limity a pretekári ktorí sa ubytujú v spoločných priestoroch musia počítať s určitým diskomfortom.
Kto si netrúfa točiť 24h Lysú horu sólo, je tu možnosť ísť v štafete. Ale žiadne kaviarenské 10-členné štafety. Max. 2 ľudia.
Prezentácia, prebieha dole v mestečku Moravice, odtiaľ si pretekári musia najprv dopraviť svoj materiál hore na stanicu a potom sa vrátiť späť dole na štart. Čiže prvé kolo je o niečo dlhšie o výbeh z Moravíc na kolo ktoré sa už potom točí po zvyšných 24 hodín. Vyhlásenie výsledkov je opäť dole. S presunmi však výdatne asistujú organizátori a ochotne vozia pretekárov hore a dole.
Na trati sú 3 meracie body a časomiera zverejňuje priebežné výsledky live a online. Takže podporný tím má vždy prehľad o tom kde sa ich pretekár práve nachádza. Čakanie v rade na prezentáciu (deň vopred) trvalo hodinu frown Organizátori by mali rozhodne popracovať na organizácii ubytovania a personálne posilniť prezentáciu. Inak je pretek dobre zorganizovaný a rozhodne odporúčame! Hlavne ak chcete niekomu z priateľov dožičiť 24h raut.

Zo slovenských bežcov najväčší úspech na tomto naozaj kvalitne obsadenom preteku dosiahli manželia Plačkovci z ŠK Bradlan Brezová pod Bradlom. V kategórii štafety mix dokončili 15 okruhov a vyhrali. Ďalšie zaujímavé výkony podali chalani Patrik Lopušný a Tomáš Szabo. V kategórii štafety muži 18-35 dokončili 14 okruhov a skončili na 5. mieste.

výsledky

 

Autor: Dušan Harangozó, horskybeh.sk

 

 

   

{mediabox alb=LH24|gallery=1|nb=1|effect=effectck-puffck|t=LH24::LH24|dir=/images/clanky/galeria/lh24}LH24{/mediabox}