Nie je nič jednoduchšie, než začať behať. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie, stačia vám k tomu dobré bežecké topánky a môžete ísť. No ak sa chystáte na náročnejší beh v horskom teréne, zopár vecí by ste pri sebe mať predsa len mali.

Horský beh, alebo tiež trailový beh, je beh v prírode. Lesy, polia, kopce, skaly. To všetko vás na ceste čaká, preto je tento beh vhodnejší pre pokročilých bežcov, keďže ide aj o náročnejší terén. Pohyb tu navyše nie je tak strojový ako pri behu po asfaltových rovných cestách a rytmus behu sa často strieda kvôli kopcovitému terénu. Nezabúdajte preto na dobré tenisky, správne oblečenie a doplnky ako napríklad športové hodinky alebo batoh na vodu.

Topánky sú to najdôležitejšie

Správna obuv by mala byť základom každého športu, či už ide o klasický beh po asfaltke alebo v horách. Pre trailový beh siahnite po špeciálnych teniskách, ktoré majú mäkšiu podošvu, čím majú zaistenú lepšiu priľnavosť k povrchu. Zjednodušene povedaná, mali zabrániť podkĺznutiu aj vo vlhkom teréne. Trailové bežecké topánky tiež nepotrebujú silnú tlmiacu vrstvu, keďže povrch zväčša nie je tak tvrdý.

Stavte na funkčné oblečenie

Po správnom obutí prichádza na rad oblečenie. Najvhodnejšie je funkčné oblečenie, ktoré rýchlo odvádza pot, udrží vás v teple alebo naopak príjemne chladí. Oblečenie na trailový beh by mali byť priedušné. Doma nenechávajte ani nepremokavú bundu, lebo nikdy neviete, kedy sa spustí dážď alebo vám bude chladno. Ak sa chystáte na dlhší beh, oceníte kompresnú bielizeň, ktorá zlepšuje prekrvenie a napomáha regenerácii svalov. Ženy môžu zvoliť dámske legíny, ktoré majú vrecká na to najnutnejšie.

Bežecká vesta na drobnosti

Na dlhší beh sa vám bude hodiť aj bežecká vesta či menší batoh, kam dáte vodu a niečo malé na zahryznutie. Vesta má miesto na uloženie mäkkej fľaše alebo hydrovaku a hneď niekoľko praktických vreciek nie len na jedlo, ale aj na telefón kľúče a ďalšie nevyhnutnosti.  Väčšie vesty sa hodia na závody a vmestí sa do aj lekárnička či náhradné ponožky. Najmä lekárnička sa vám v teréne zíde.

Chráňte si hlavu a oči

Nezabúdajte na pokrývku hlavy a noste čapicu so šiltom. Vďaka tomu vám nebude piecť na hlavu ani svietiť toľko do očí. Tie môžete ochrániť aj slnečnými okuliarmi. Vyberajte však ideálne tie, ktoré sú určené na beh či cyklistiku. Takéto okuliare vyrovnajú kontrasty, sú prispôsobené na šport, takže vám nebudú skĺzavať z nosa a majú polarizačnú vrstvu proti odleskom. Bežné slnečné okuliare môžu byť pri behu značne nepraktické.