Šport ako taký patrí medzi veľmi diskutované otázky. Je totiž vedecky dokázané, že pravidelným a zdravým pohybom vieme eliminovať známky starnutia a vo všeobecnosti sa vieme dlhšie udržať v dobrej kondícii. Šport tiež prináša benefity v podobe krásnej postavy a pre niekoho môže byť motiváciou aj získanie prvenstva. Ako sa motivovať k športu a ako si vybrať ten ideálny?

Výber športu

Na začiatok je dôležité zohľadniť vaše preferencie. Niekto obľubuje kolektívne športy, iný zasa radšej realizuje športy osamote. Niekto má rád aktívny šport, kde musí vynaložiť veľké množstvo energie, iný berie šport viac vedome a snaží sa pri ňom redukovať stres a načerpať energiu. Najlepšie je vyskúšať si rôzne alternatívy a nájsť si to ideálne pre vás. Za šport sa považuje všetko od ľahkej turistiky až po náročné maratóny.

Výberom športu treba stráviť dostatočné množstvo času. Je však dobré podotknúť, že sa nemusíte škatuľkovať a pokojne môžete zároveň realizovať viacero športových aktivít. Ideálne je napríklad realizovať rôzne druhy sezónnych športov – počas zimy lyžovanie, počas leta beh. Kondíciu si tak zachováte počas celého roka, no nezačnete sa pri športe nudiť. Samozrejme je dôležité vyberať si aj na základe finančnej stránky, niektoré športy sú lacnejšie a dá sa pri nich ušetriť, iné sú finančne náročnejšie. Viac si môžete prečítať napríklad tu.

Ako získať motiváciu a zotrvať pri pravidelnom pohybe?

Motiváciou pre vaše zotrvanie pre šport by malo byť predovšetkým vaše zdravie. Veľmi nápomocné môže byť sledovať rôzne odborné diskusie, články, či čítať literatúru so zameraním na zdravý životný štýl. Pohyb je totiž riešením širokého spektra zdravotných ťažkostí a predovšetkým ide o zaručenú prevenciu pre lepšie zvládnutie staroby.

Motiváciou však pokojne môže byť aj nová turistická obuv, či športové hodinky. Nebazírujte však na materiálne, pretože vaše športovanie vás tak môže vyjsť celkom draho. Motiváciu môžete získať aj z vlastných zdarných výkonov. Zapájajte sa do rôznych výziev – či už si ich stanovíte sami alebo ich stanoví niekto iný. Pravidelne sledujte váš progres, zaznamenávajte si ho a spätne ho posudzujte, aby ste boli schopní sledovať váš posun.

Motiváciu tiež môže predstavovať štíhla postava a sexy vzhľad. V tomto prípade však tiež nejde o najšťastnejšiu voľbu, aj keď na začiatok postačí.  Najdôležitejšie je vytrvať a po čase si navyknete na endorfíny po cvičení, ktoré vás nabudia vždy novou energiou a pozitívnou náladou. Obklopujte sa ľuďmi, ktorí tiež obľubujú šport, skúšajte nové druhy pohybu a motivujte sa navzájom. Športom môžete prispieť  k vášmu fyzickému a psychickému zdraviu a osobnostne sa rozvíjať.