Disciplína horského behu vyžaduje špeciálne vybavenie, ktoré zaistí dostatočnú bezpečnosť a stability nohy na rôznorodom podklade. Ak ste sa rozhodli, že si pravidelný beh v meste spestríte náročnejším terénom, rozhodne sa poobzerajte po vhodnej obuvi.

Topánky na behanie po horách by mali splňovať o niečo náročnejšie podmienky ako topánky na behanie po asfalte. To je dané najmä horským terénom a poveternosťou, ktorá sa vyznačuje chladnejším a vlhkejším charakterom. Práve z tohto dôvodu je veľmi dôležitá výstavba topánky a skladba použitých materiálov.

Podľa čoho vyberať topánky na horský beh

Jedným z hlavných parametrov, pri rozhodovaní o konkrétnom type a modeli topánok na horský beh, je paradoxne terén, na ktorý sa chystáte. Štandardne sú v tomto ohľade rozlišované dva typy:

  • topánky na horské cestičky, ktoré bývajú ušliapané alebo naopak kamenisté, bahnité či s miernym porastom
  • topánky na beh po skalnatých cestách a hrebeňoch

    V nadväznosti na typ terénu sa obuv na horský beh trochu líši najmä s ohľadom na prevedenie podrážky zaisťujúcej ideálnu priľnavosť.

Topánky na horské cestičky

Klasické horské chodníčky využívané pre horskú turistiku v nižších nadmorských výškach mávajú premenlivý povrch, preto je v tomto prípade potrebné si zadovážiť bežecké topánky s pevnejšou stavbou, hlbším dezénom podrážky a príjemnou výstelkou. Okrem toho by mali byť tiež vybavené nepremokavým povrchom (môže sa stať, že občas budete musieť prebehnúť vodou alebo blatom). Pokročilejšie modely disponujú podrážkami s gripom, ktorý využíva technológie väčšinou aplikovanými na špeciálnej športovej obuvi pre trávnaté povrchy, ako sú kopačky.

Topánky na skalnaté povrchy

V porovnaní s vyššie položenými skalnatými cestami a hrebeňmi je možné ušliapané chodníčky považovať za pomerne mäkké, preto sa obuv pre tento typ povrchu výrazne líši predovšetkým v riešení dezénu podrážky. Ten by mal byť hrubý s tvrdými výbežkami namierenými do viacerých smerov, aby sa znížilo riziko pošmyknutia. Topánky určené na skalnatý povrch by mali mať vyššiu hmotnosť a dobre na nohe sedieť.